Varför är Novak bäst?

 

Under 2011 bevittnade vi en av de bästa säsongerna någonsin. Novak Djokovic gick från att vara ständig trea(07,08,09,10) till att dominera fullständigt. Mellan Australien Open i januari till och med US Open i september förlorade han endast två matcher – mot Federer i semin på Roland Garros och Murray i finalen av Cincinnati. Nadal kördes över i 6 av 6 stora finaler.

I den här artikeln ska varje sten vändas och varje moment av Novaks spel analyseras, allt för att kunna svara på frågan – varför är Novak bäst just nu? För att kunna svara på det behöver vi bryta ner hans spel i åtta av spelets viktigaste element.

Forehand:

Har nästan alltid perfekt avvägning mellan spin och fart vilket bidrar till fantastisk säkerhet och tyngd på samma gång.  Slår väldigt sällan helt flackt även om detta också kan utföras. Använder med stor framgång den korta crossen till att öppna upp banan och är nästan alltid skoningslös på korta bollar i mittplan.

Greppet är som ofta idag ett ganska rejält western och swingen avslutas, noterbart nog, ibland ovanför axelhöjd. Bäst effekt enligt mig får han dock de gånger han avslutar swingen och vridningen under axelhöjd à la Söderling. Han avslutar dock sällan swingen(vridningen) lika lågt som Robin. Har inte riktigt lika fin armsträckning i bollträffen som Nadal, och framförallt Federer, men inte långt ifrån. Är på grund av sitt ganska kraftiga westerngrepp aningen sårbar på snabba, låga bollar men kompenserar detta galant med sitt fantastiska fotarbete. Betyg 9 av 10.

Backhand:

Väldigt tidig förberedelse och oerhört kompakt kroppshållning. Vridningen och markeringen med högeraxeln är föredömlig och träffen konstant maximalt framför kroppen vilket ofta är ett problem med tvåhandsbackhands, även för de bästa proffsen. Aldrig bakåtvikt, aldrig obalans, alltid tyngden framåt och i bollbanans riktning, detta oavsett bollträffens höjd. Just den förmågan är oerhört avgörande för att bemästra Nadals toppspinnsforehand.

Han kan också självfallet öppna upp banan genom att använda vänsterhanden mer, och därigenom lägga på mer spin. Har motståndaren bakåtvikt eller en position långt bak i banan kan maskerad stoppboll dyka upp. Slicen är solid.  Finns inget tempo som är för högt för Djokovic backhand och får han chansen smäller det. Världens bästa backhand. Någonsin. Betyg 10 av 10.

Returer:

Redan i uppställningen signalerar han kompakthet och smidighet. Positionen är sällan längre bak än 1,5 meter bakom baslinjen på förstaserve och nästan på baslinjen på andraserve. Det första split steppet tajmas optimalt i förhållande till motståndarens serve vilket naturligvis möjliggör snabbast möjliga riktningsförändring. Detta i sig är en mycket underskattad förmåga inom tennisen men väldigt avgörande för mottagarens möjligheter att komma rätt till bollen.

I samma ögonblick som hans fötter, i split steppet, nuddar underlaget kommer faktorerna antecipation, reaktion, explosivitet, smidighet och förmågan att markant korta ner swingen avgöra hur returen på en förstaserve utfaller. Denna sekvens är Djokovic mästerlig på. Likaså är han mästerlig på att gå in och ta andraservar tidigt. Tajmingen i split steppet och reaktionen därefter är givitvis nyckeln här också, men även förmågan till balans och att kunna föra tyngden framåt på hög boll som medföljer motståndarens kickserve. Resultatet blir inte bara att han tidigt kopplar grepp om bollduellen, utan också att motståndaren upplever ett väldigt stressmoment. Betyg 10 av 10.

Volley:

Som nästan alla andra toppspelare idag så bygger Djokovic sitt spel från bakplan. Det innebär självklart dock inte att volleyn är oviktig i vare sig dagens tennis eller i Novaks spel. Långsammare banor, tyngre bollar, bättre returer och vassare passeringar har dock gjort att attacken mot nät måste vara bättre underbyggd om utdelning ska ges. Han sätter sig ytterst sällan i en position vid nät utan att besitta initiativet.

Väl där framme gör han oftast det han ska, d v s lägger undan hyfsat lätta volleys utan schabbel. I svårare lägen kommer hans smidighet och kvickhet ofta till undsättning. Tekniskt är volleyn bra, men inte mer. Framförallt när bollen kommer med fart tenderar han ibland att ”swinga” lite för mycket istället för att ”blocka” d v s bara använda motståndarens fart. Detta moment dyker dock upp sällan i en match. Racketen håller han upp föredömligt i volley position. Betyg 7 av 10.

Serve:

Få om ens något av toppspelarnas slag har en så komplex karaktär och historik som Djokovic serve. Den har genomlevt flera faser och skeenden. Detta delar han faktiskt med sin värste konkurrent, Rafael Nadal. Paradoxalt nog var serbens serve tekniskt som bäst under hans första toppår 2007-2008. Vridningen var utmärkt. ”Posen”, d v s viloläget /ansamlingsläget när uppkastet ägt rum, var snyggt markerad med armbågen i lagom höjd. Sträckningen till bollen var godkänd och benen användes bra till att skjuta ifrån och komma upp. Sliceserven var bra, kicken riktigt bra och stabil.

Sedan hände något. Under 2009 års säsong förvandlades han serve till en mindre mardröm. Den fina ”posen” försvann fullständigt och armbågen åkte ner för att nästan ligga lodrätt med ryggen. Till följd av detta förvann tajming, tryck, precision och kick. Även om det successivt blev bättre var det först till 2011 års säsong som man på allvar såg en klar förbättring. Armbågens läge var nu betydligt bättre.

Trots det otroliga succéåret, kvarstår faktum att vridningen inte är lika bra som 2008. Återstår att se om den servetekniken kan hittas på nytt. Baserat på 2011 blir betyget med nöd och näppe 7 av 10. 2008 års serve en stabil 7a.

Fotarbete/rörlighet/snabbhet:

Djokovic är förmodligen den spelaren på touren som täcker banan bäst. Monfis har en enorm explosivitet, Nadal bäst glidteknik på gruset men när det kommer till ytterlägen på hardcourt är Novak kungen. Det unika är inte att sista steget i ytterlägena alltid är ett kraftfullt glidsteg, den tekniken tillämpar de flesta toppspelarna idag, utan det unika är hans otroligt flexibla fotleder i kombination med att bokstavligen kunna fläka sig i splitställning ute på backhandsidan för att kunna generera ett svar utan att ta till slice.

Riktigt lika spektakulär är han inte i forehandytterläget. Där kan han ibland tvingas till forehandslice. Men förmågan att vända underläge till överläge på hardcourt har han tagit till en ny nivå. Fotarbetet och snabbheten använder han även fantastiskt i offensivt syfte genom att ge sig själv tid att ställa in sig och ta bollen så tidigt som möjligt.

Innan vi lämnar denna kategori är det mycket viktigt att poängtera antecipationens betydelse – närmast att jämföra med intuition eller musikalitet. I det här fallet innebär det att läsa spelet och så tidigt som möjligt placera sig rätt i banan. Fotarbetet lever alltid i symbios med antecipationen och för Djokovic gäller inget annat än full pott. Betyg 10 av 10.

Uthållighet:

Serbens explosivitet är beryktad och beundrad. Med största sannolikhet består hans muskler av en större andel snabba fibrer jämfört med snittet. Problemet i tennis är att du behöver både snabbhet och uthållighet. I kombination med värmekänslighet utgjorde detta ett problem för Djokovic under en följd av år, särskilt i femsetsmatcher i varmt klimat. Hans explosiva spelstil brände slut på kroppens resurser och medförde ett antal smärtsamma fysiska kapitulationer.

Successivt har han på senare år blivit uthålligare och uthålligare samtidigt som den otroliga explosiviteten förkovrats än mer. Det ultimata beviset kom i årets Australien Open där hans semifinal och final varade i sammanlagt 11 timmar. Betyg 9 av 10.

Psyke:

Ett ämne med diffus karaktär vilket inte minskar när Djokovic ska bedömmas. Det hör till sakens natur att en världsetta är en fighter och grovjobbare. Man når helt enkelt inte den nivån utan dessa egenskaper. Med det sagt måste man också komma ihåg att Novaks karriär, då och då under vissa matcher, kantats av mentala dalar samt att han visat prov på sarkastiska miner och gester vilka inte gagnat honom i spelet, än mindre i motståndarnas eller publikens ögon.

De mentala dalarna har dock de senaste åren, och framförallt senaste året, definitivt minskat och faktiskt nästan eliminerats helt. Till Nadals nivå, fenomenet, är det dock långt kvar på detta område.

En annan aspekt på psykisk styrka är ju förmågan att vara kall i kritiska, jämna situationer. Här har verkligen Djokovic seglat upp som den obestridlige innehavaren av den gula ledartröjan. Han har lyckats surfa maximalt på segervågen och nästan hundraprocentigt använt sitt växande självförtroende till att spela ut och ta för sig i utsatta lägen.  Betyg 8 av 10.

Sammanfattning:

Novak Djokovic har inom tre av tennisens grundläggande delar tagit spelet till en ny nivå. Dessa är backhandslaget, returerna och rörelsekapaciteten på banan. Hans förmåga att täcka banan har passat som hand i handske med utvecklingen mot långsammare banor och bollar. I alla de komponeter som jag redogör för har han utvecklats minst ett pinnhål, undantaget serven. Detta gör sammantaget att han passerat Nadal och Federer och intagit positionen som världsetta.

Hans utvecklingspotential ligger främst i att förbättra serven. Det är och kommer alltid vara tennisens viktigaste slag och det är bara där som Djokovic fortfarande är jämförelsevis mänsklig. Volleyspelet kommer aldrig bli en så stor del av hans spel att hans nivå kan höjas avsevärt via en förbättring där.

Totalpoängen blir alltså 70 av maximalt 80 poäng. Liknande analyser kommer inom kort om hans värsta konkurrenter.

 

 • Lars

  Suverän analys! 

  Bästa jag har läst..Gunnarsson; släng dig i väggen.Mvh/ 

 • Gustav I

  Grattis till debuten Jacob! 
  Artikeln om Djokovic tar tennisanalysen till en ny nivå./Gustav I

 • Hans

  Grattis till debuten Jacob!/

  • atpmix

   Tack!

 • Daniel

  Bra skrivet! 

  • atpmix

   Tack!

 • Samuel

  Tack för en intressant analys. Kul att se ditt fortsatt stora intresse för tennisen. MVH Samuel Ekberg

  • atpmix

   Tack Samuel, kul att du gillade analysen. 

 • Karl

  Snygg sajt, mycket intressanta inlägg, ser fram emot tennis-diskussioner och att lära mig mer om aktiemarknaden. 

  • atpmix

   Roligt med sådan feedback Karl! 

 • Josef_smeds

  intressant o lärorik analys!
  //Josef S

  • atpmix

   Tack gamle kompis!

 • Johan Sjögren

  Tack Jacob för mycket intressant läsning och din analys om Djokovic. 
  Ser redan nu fram emot nästkommande analyser.
  Johan Sjögren  

  • atpmix

   Johan,

   Det gläder mig mycket att du ger mig ett sådant omdöme. Min respekt för ditt kunnande sitter i sedan gammalt. 

   Hälsningar

   Jacob

 • Goldenboy7

  Helt, okej analys!

  visserligen håller jag inte med fult ut men ändock, bra analys som sagt.

  Djockvic spelstil, bryter ner de flesta motståndare –  Nadal är ett bra exempel. Nadal spelstil med extremt mycket toppspinn passar Djockivc väldigt väl, medan andra så som Federer har svårt att hantera Nadals toppspinnspel ( Nadal nöter en en del på Federers backhand).

  Om man ska hitta några spelare som Novak har svårare med så skulle jag nog vilja säga Federer och Söderling ( Tror att Djockvic skulle ha riktigt svårt med en  Söderling i toppform)  - och då tänkter jag framför allt på deras spelstil. Flacka hårda slag som Söderling kan tillämpa är ”rätt medicin” när man möter Novak. Får han kliva in i banan… då är det oftast kört….