”Tipsa”

 

Det var intressant att följa DC-matchen mot Serbien. Av flera skäl.

De svenska spelarna har jag tampats med många gånger. De svenska kaptenerna, framförallt Thomas Enqvist, har jag haft äran att träna med en hel del genom åren.

I superstjärnan Djokovic frånvaro hette ankaret för motståndarna, Janko Tipsarevic. ”Tipsa”, som han kallas, har succesivt under de senaste åren utvecklats till en världsspelare och förra året lossnade det rejält. Rankingen i skrivande stund är tio i världen.

Första gången jag mötte Janko var i semifinal i en futuretävling i Belgrad 2001. Han var bara 17 år, och tillsammans med bland annat Robin Söderling en av de främsta juniorerna i världen. Jag fick storstryk och förstod redan då att han skulle bli mycket bra.

Tre år senare möttes vi igen. Platsen var Campos do Jordao, Brasilien. Tävlingen var en challenger och ”Tipsa” var nu topp 100 och tredjeseedad. Min form var dock fantastisk då jag veckan före nått final i Sao Paulo och slagit två etablerade topp 100 spelare – Gilles Muller och Justin Gimbelstob.

Matchen är, från min sida, mycket lätt att minnas. Dels rankar jag den spelmässigt som en av de bättre jag varit involverad i, dels avbröts den hela 4 gånger på grund av lätt duggregn vilket snabbt gör en hardcourtbana hal. Ofattbart nog höll inte vår Brasilianske referee, Paulo Pereira, med om det senare. Han försökte vid flera tillfällen, nästan bokstavligen, förmå oss att fortsätta spela. Ordväxlingen var hård, spelet återupptogs – och jag vann i tre set.

En sämre dag på kontoret. Lite så resonerade nog Janko efter förlusten. Han visste att han var på väg upp, och senare samma dag frågade han mig om jag ville spela dubbel veckan efter i Belo Horizonte. Den seriositeten imponerade mycket på mig och självklart svarade jag ja.

Att säga att jag var den svaga länken under våra två dubbelmatcher, är ett understatement. ”Tipsas” singelform försämrades dock inte av sin dubbelpartners knackiga returer och stela förstavolley. Han vann singelturneringen i Belo.

Under dessa veckor i Brasilien så framträdde bilden av en mycket sympatisk, social, verbal och trevlig kille. Det är alltid extra roligt när en sådan spelare tar sig till toppen.

 

 • Daniel

  Rolig läsning. Håller med att det blir extra roligt när en trevlig person slår igenom.

  Skulle vara intressant att höra dina tankar och funderingar kring vad som gjorde att t ex ”Tipsa” eller vissa andra
  tog det där sista steget. Man läser och hör hur vissa tränare har åsikter om vad som krävs för att slå sig in i toppen, men det är inte mänga av de som faktiskt varit där just under den absoluta toppen och försökt ta det steget.

  • atpmix

   Du tar upp ett intressant ämne. 

   Jag tycker man får skilja lite på kategorin supertalanger, dit ”Tipsa” definitivt räknas, och resten av oss. Är man i princip bäst i världen som junior, och topp hundra som tonåring, så är oddset på att bli topp 10 någon gång väldigt lågt. Spelmässigt var han redan som 17-åring väldigt explosiv, med bra touch och blick för spelet. Har alltid servat bra för sin längd. 

   För alla övriga som sliter och drömmer om att ta sig upp så tror jag det är oerhört viktigt att så tidigt som möjligt hitta sin spelidentitet. Man måste våga jobba ännu mer på sina styrkor som spelare. Det ger en trygghet som i längden betalar sig. 

   • Daniel

    Håller med i det du skriver. Supertalangerna kan vi strunta i. Det intressanta är de andra som lyckas. Det är tillslut den största kategorin. 

    Jag är helt inne på din linje om spelidentitet. Det svåra kan vara att hitta och förstå den. Är man 208 cm och heter Karlovic är det nog lätt. De flesta andra har nog lite svårare och där tror jag det är oerhört viktigt att man har bra folk omkring sig. Folk som vågar säga vad man tycker, men lika viktigt att man lyssnar på vad spelaren själv känner och vill. 

    Det med att våga jobba på sina styrkor tror jag du vet att jag förespråkar…;) 

    • atpmix

     På tal om Karlovic, så vet ju du hur man returnerar sönder honom..;)

     • Daniel

      Ha ha även en blind höna kan ibland peta in en eller två returer!