Djupare liggande bottnar i vapenexportfrågan

 

Det är lätt att instämma i att Sverige inte bör stödja länder som tillämpar diktatur och förtryck av sina medborgare. Att vi inte bör förse Saudiarabien med svenska vapen framstår i det perspektivet som självklart.

Men om vi lyfter blicken något inser vi snabbt att även andra former av handelsutbyte, som vi är mindre benägna att ifrågasätta, också bidrar till de obehagliga regimernas fortbestånd. I detta sammanhang är vi mera benägna till ett resonemang av typen ”å ena sidan” och ”å andra sidan”…

En tredje iakttagelse man kan göra är att verkligheten där ute är sådan att vapenexporten tyvärr är en del i de stora ländernas strategier för att destabilisera och stabilisera olika regioner i syfte att gynna sina egna intressen – detta kan vi tycka illa om men tyvärr inte göra något åt.

Alla människor ser det avskyvärda som händer i Syrien, och Irans ambitioner på kärnkraftområdet (?) inger de flesta obehag. Att dessa länder stöds av såväl Ryssland som Kina är ingen hemlighet, lika lite som att Saudiarbien är beroende av USA för sin militära kapacitet.

Det är inte orimligt att anta att en försvagad militär kapacitet i Saudiarabien skulle kunna innebära att maktbalansen tippar över till förmån för Syrien och Iran. Om man ser detta som en risk, bör man fråga sig om det är rimligt att USA ensamt ska stå för de stabiliserande insatserna?

Frågan om stöd till odemokratiska regimer har som synes flera bottnar.

 • johanwesterholm

  Bra där, kom igång och länka till andra bloggare och artiklar så kommer du igång. BTW: Anmäl dig till Nätrot12 nu, det visar sig att sponsorerna blev så många att det är avgiftsfritt. 

  • atpmix

   Tack Johan, har tyvärr haft lite problem att komma igång med länkandet via twingly. 

 • Daniel

  Jag tror också det finns flera bottnar och allmänheten får inte reda på allt spel som ligger bakom. Men jag tycker det klingar väldigt fel att Sverige stödjer ett land med vapen som tillämpar diktatur och förtryck av sina medborgare. 
  Jag kan bara inte komma ifrån det…  
   

  • atpmix

   Du har rätt. Ville dock visa att problematiken är komplicerad. 

 • solp

  Hur många bottnar det än sägs finnas är det andra viktiga värden som som måste lyftas för att debatten skall bli trovärdig.Att bomba sönder en diktaturstat och samtidigt sälja krigsmaterial till andra liknande regimer som förtrycker sitt folk och kränker mänskliga rättigheter, kan aldrig sammankopplas med ett ärligt uppsåt att stödja en demokratiskt samhällsutveckling i sådana länder. 

  • atpmix

   Dina reflektioner understryker just det jag skriver, nämligen att det finns flera bottnar i frågan. 

 • http://twitter.com/tokmoderaten Fredrik Antonsson

  Bra reflektioner! Själv ställer jag mig frågan – är det okej för Sverige att köpa olja av diktaturer? Eller skall vi bara handla med Norge framöver? Keep up the good work!

  • atpmix

   Tack Fredrik! Roligt med feedback från gamla rutinerade rävar som dig och Westerholm. :)

 • sync99

  Sverige har inte längre kontroll över vapenexporten och utrikespolitik. Båda är sammanlänkade. Glöm aldrig Carl Bildt, vår neo-con in charge.

 • Malla

  Neutralitetspolitiken som spökar. Se t ex: http://erixon.com/blogg/2012/03/stoppad-vapenexport-kraver-natomedlemskap/. /M

 • Caroline G

  Jag förstår att problematiken kring vapenexporten är mycket mer komplicerad än vad den framställs i media och sociala media. Dock när en majoritet av befolkningen talar emot detta, många mycket starkt, så har jag också svårt att se varför detta inte bör stoppas. Sverige är väl inte beroende av denna affär för att klara sig?