Analys – Rafael Nadal

  

Sedan det riktiga genombrottsåret 2005 har Rafael Nadal aldrig slutat en säsong sämre än tvåa på rankingen. Det är svårt att greppa och förstå vilken bedrift det är. Särskilt under en era där de fyra toppspelarna är så oerhört bra.

Det går självfallet att rabbla upp enastående resultat, sviter och slakt av rekord men i den här artikeln ska Nadals spel analyseras. Precis som med Novak Djokovic ska vi bearbeta 8 av spelets viktigaste komponenter, och därefter göra en sammanfattning.

Forehand:

Ett trademarkslag! Fotställningen till bollen innan slaget är oftast semiopen stand vilket ger honom störst utrymme att utföra slaget. Rejäl axelvridning och ett mickrostop med racketen, precis innan swingen mot träffen påbörjas, möjliggör maximal kraftgenerering. Sedan kopplas armhastigheten på, och den är brutal. I träffögonblicket jobbar handleden kopiöst och armen är oftast nästan sträckt. Swingen avslutas, paradoxalt nog ofta,(framförallt när viss spänning föreligger) ovanför huvudet vilket är helt unikt. Annars avslutas swingen i ett mer normalt läge under axelhöjd.

Resultatet är en forehand som tennisen aldrig tidigare skådat. Spinnen, och studsen därefter, är ofattbar och pressar ständigt tillbaka motståndarna. Den kliniska precisionen i mittplan behöver knappast betonas – intressantare då att poängtera den särskilda förmågan att kunna generera enorm fart och spinn även när bakåtvikt och en position långt bak i banan föreligger. Betyg 10 av 10.

Backhand:

Få kan ha undgått att Nadal spelar med vänster hand. Men paradoxalt nog är Rafael i grunden högerhänt, eller snarare dubbelhänt. I backhandslaget använder han hur som helst högerarmen extremt mycket, vilket är en grundbult för den påtagliga spinn som även produceras från detta slag. I backswingen hålls raketen ganska ”stängd”, d v s racketramen mer åt det lodräta hållet mot nätet. Visuellt framtonar nästan bilden av en ”forehand” från backhandsidan. Genomföljningen av swingen är utmärkt och i ytterläge kan slaget även utveckla ett hårt flackt tryck, företrädesvis crosscourt.

Slicen har utvecklats mycket under åren och används skickligt, framförallt på gräs, och oftast för två olika syften. Det ena är i defensivt läge där han vinner tid och tar sig tillbaka i bollduellen, och det andra genom att via slice dra ner tempo, och sedan med blixtsnabba fötter flytta runt och dräpa forehands. Betyg 8 av 10.

Returer:

Nadal använder oftast en annan strategi än sina värsta rivaler. Då de oftast är aggressiva och försöker koppla grepp direkt på returerna, så föredrar Rafa att minimera risk och sätta sig i optimal position inför det rally som följer. Därför är returuppställningen i regel långt bakom baslinjen. Därifrån ökar hans möjligheter att returnera med båge samt ge bollen mer tid i luften, vilket i sin tur underlättar hans chanser till rätt position.

På förstaservar är han skicklig att korta ner swingen och hitta längd på returen. På andraservar hinner han oftast ställa in sig hyfsat och därmed direkt hitta det spelmönster han så hett eftersträvar.

Man är givetvis sårbar för vinklar och serve och volley när returpositionen är så långt bak. Nadal har dock visat att han kan ändra taktik under matchen om motståndaren visar sig bemästra detta till fullo. En aggressiv position nära baslinjen har då intagits.  Framförallt på gräset i Wimbeldon har hans anpassningsförmåga exemplifierat sig flera gånger, och också bidragit till hans fantastiska framgångar på legendariska All England Lawn Tennis Club. Betyg 8 av 10.

Volley:

Precis som med Djokovic och majoriteten av toppspelarna, så väljer Rafa sina nätattacker med omsorg. Är duktig på kort crossvolley, med en aning sidskruv, som ofta är det effektivaste alternativet vid nät då motståndaren tvingas till förflyttning i både sidled och djupled. Har även god uppfattningsförmåga när lösare, högre bollar framtvingats. I de lägena är han blixtsnabbt framme vid nät och väljer enkla lösningar, exempelvis stopvolley. Smashen är blysäker.

Även om procentandelen vunna bollar vid nät är hög, så kan ett högre betyg än 7 knappast delas ut eftersom spelprofilen är så oerhört baslinjebetonad. Betyg 7 av 10.

Serve:

Ett slag som verkligen förändrats och upplevt olika faser genom åren. Under hans 3-4 första år på touren ändrades ideligen fotställningen mellan brett, smalt och ihop. Uppkastet var aldrig tillräckligt högt vilket i sin tur bidrog till dålig sträckning till bollen. Något riktigt viloläge uppnåddes aldrig. Procenten första servar var dock redan då bra och grundlade, i kombination med vänstersliceserve, ofta möjlighet till initiativ.

En mer tillfredställande teknik hittades 2008. Fötterna gick ihop, vridningen var utmärkt och armbågen klart bättre än innan. Serverörelsen hade blivit mer homogen. Fortfarande saknades dock några faktorer: Ett högre uppkast i symbios med mer markerat viloläge där ansamlingskraften kan mobiliseras, samt bättre frånskjut med benen.

Precis de momenten föll på plats lagom till US Open 2010. Nadal hade nu ett riktigt vapen i händerna och resultatet lät inte vänta på sig. Han tappade ett(!) servgame fram till final och nosade då och då på farter upp emot 220 km/h. En utopi för hans tidigare serve.

Tekniken höll sig fram till grussäsongen 2011 då en successiv återgång tyvärr inleddes. För det insatta ögat är skillnaden mellan Nadals serveteknik i US Open finalerna 2010 och 2011 slående. Skulle Rafa hitta tillbaka till 2010 års US Open serve så ligger betyget 8 inom räckhåll. I dagsläget räddar han dock 7an med en hårsmån. Betyg 7 av 10.  

Fotarbete/rörlighet/snabbhet:

Rafa besitter alla egenskaper när det gäller att hinna upp så många bollar som möjligt. Antecipation, explosivitet, smidighet – och sist men inte minst en oöverträffad glidteknik på gruset. Nyckeln till en perfekt glidning ligger i att inte glida förbi slagpositionen. Gör man det förlorar man avgörande tiondelar i vändningen tillbaka. Sista steget innan glidning måste  vara mycket bestämt och ibland hörs till och med en smäll med foten som ett resultat av kraften som läggs ner i glidsteget. Spanjoren är fascinerande inom denna genre. Betyg 10 av 10.

Uthållighet:

Det har faktiskt hänt att Nadal gått in i väggen. Senaste exemplet är det fjärde och sista setet i US Open finalen förra året. Ett annat exempel är den första finalen mot Federer i Miami 2005, där han tappade 2-0 i set.

Annars råder det naturligtvis full konsensus om att Rafa är ett uthållighetsfenomen. Betänker man den hundraprocentiga satsning han gör i varje bollduell i både djupled och sidled, så fylls man av beundran. Hissnande nära fullpott. Betyg 9 av 10.

Psyke:

Utav alla egenskaper i toppspelarnas register, så är frågan om inte spanjorens psyke skulle inta förstaplatasen. Han är en krigare som aldrig tidigare skådats på en tennisbana. Varje boll, i varje match, i varenda tävling, under säsong efter säsong, spelas som om det vore den sista. Det räcker att konstatera det. Betyg 10 av 10.

Sammanfattning:

Inte ens 26 år fyllda, så är Rafael Nadal redan en spelande legend. Fortfarande tonåring tog han grustennisen till en ny nivå och fortsatte sedan sin resa att, även på övriga underlag, metodiskt knappa in och passera tidernas störste, Roger Federer. Fråntaget inomhusspel, har han med sin fruktade spin och sitt passionerade fighterhjärta blivit lite av en mardröm för schweizaren. Båda har nu sina namn inristade i samtliga Grand Slam bucklor.

När Nadal med sin uppdaterade serve spelade hem 2010 års US Open final, så trodde jag att han skulle komma att dominera touren än mer framöver. Nu blev det som vi vet inte så. En viss serb intog istället tronen, och än värre för Nadal var att denne serb hittat precis rätt spelstrategi mot honom.

Kampen om förstaplatsen, samt övriga spelares möjligheter att inom kommande år hota de två bästa spelarna i världen, avgörs av toppduons förmåga att vässa sina servar. Precis som Djokovic är Nadal så oerhört inspelad och komplett i sitt övriga spel att stora utvecklingsmöjligheter ej föreligger.

Betyget landade, som den uppmärksamme noterat, på 69 av totalt 80 poäng.

Näst på tur: Legenden och racketvirtousen från Basel.

 

 

 

 • Robert Wallerbert

  Grym analys. Ska bli mycket intressant att läsa din analys av RF.

  • atpmix

   Tack Robert! Kul att du gillade den. Grattis till SM- guldet i H35 också! :)

 • Karl

  Mycket intressant analys. Aningen snålt dock att Rafa ”bara” får 9/10 i uthållighet.  
  http://www.atpworldtour.com/Reliability-Zone/Reliability-5th-Set-Record-Career-List.aspx 
  Om Uncle Toni får nys på det betyget skickar han direkt ut Rafa på en längre löprunda:)

  • atpmix

   Jo, man kan verkligen med goda argument hävda att han förtjänar 10an i uthållighet. Samtidigt ser jag 10an som en markering av en i princip banbrytande nivå. ”Hissnanade nära fullpott” fick bli bedömningen. 

 • Daniel

  Hej Jacob,
  Jättefin o intressant hemsida får jag säga. Go idé att kombinera ”dina” tre ämnen.
  Tycker analyserna av Nadal och Djokovic är uttömmande och intressanta.
  Hälsningar Daniel Brodén, Karlskrona

  • atpmix

   Daniel,

   Tack för att du tittade in och för omdömet! 

 • Mattias Pettersson

  Bra Jacob!
  Skulle behövt denna analytiska förmåga när vi möttes som juniorer:) Bra sida!
  Med vänlig hälsning Matte Pettersson

  • atpmix

   Tack Mattias!
   Tiden har gått fort. :)

 • Fredrik Persson

  Grymt bra analys Jacob, ser också fram emot analysen av den störste!

  • atpmix

   Tack Fredrik!