Federer – bättre än någonsin

  

Innan den djupare analysen kommer av The Swiss Maestro – låt oss fastslå det uppenbara:  Roger Federer är bättre än någonsin.

Jag har hört och läst många som under de senaste året talat om att Federer är på väg utför. Anledningen till att han tappat förstaplatsen skulle grunda sig i att hans spelstandard är sämre nu än under åren 2003-2007 – det är okunnigt och felaktigt.

Sanningen är att han under de senaste året spelat sin bästa tennis någonsin. I natt vann han sin andra raka Masterstitel  (Indian Wells) , och hans matchfacit sedan september är nu 39 -2.

Men även Franska Öppna och US Open var under fjolåret spelmässiga all time high. Semifinalen mot Novak Djokovic på Roland Garros är förövrigt den tempomässigt bästa tennismatchen någonsin.

Vad som framförallt måste beaktas när man gör den här bedömningen är den brutala konkurrens som för tillfället råder i toppen. Hewitt, Safin, Ferrero och Roddick i alla ära, men att jämföra dem med Nadal, Djokovic eller Murray med flera är helt orimligt. Nadal var tvåa redan 2005, men hans nivå är naturligtvis betydligt högre idag.

För att kunna hävda sig mot den yngre generationen 80-talister, har schweizaren helt enkelt varit tvungen att vässa sitt spel ytterligare. Han antog utmaningen – och lyckades.

 

 

 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=656491722 Karl Lindberg

  Federer har en del signifikativa saker gemensamt med Michael Jordan: 
  1) Han är den största talangen och stjärnan någonsin i sin sport
  2) Han lyckas hela tiden hitta nya saker som håller motivationen på topp
  3) Varje stor match han spelar känns som ett ”must-see-tv” event för att känslan är att det här och nu kan vara enda gången i livet som man får uppleva idrott på den nivån

  • atpmix

   Klockren jämförelse!