Klarar Löfven att hålla vänsterfalangen i schack?

 

Opinionsmätningarna talar sitt tydliga språk. Socialdemokratin är tillbaka på banan. Det kaos som rådde under Håkan Juholt är nu förbytt mot en eftertänksamhet och en försiktighet i retoriken som inte funnits i rörelsen på ett tag.

Förr eller senare kommer dock kraven på att konkretisera politiken. Och det är här som den riktiga matchen börjar för den nye partiordföranden. Går det att hålla den kraftfulla vänsterfalangen i schack? Just den falang som lovprisade Juholts klasskampsretorik och som stoppade utnämningen av Sven – Erik Österberg till näringspolitisk talesperson.

Det lilla som hittills framkommit har skjutit tillbaka S i mittenriktning. Beskedet att jobbskatteavdraget blir kvar för i princip alla, är ett sådant exempel.

Jag listar här tre tunga frågor som kommer bli svettiga för Löfven, och som måste klaras ut i god tid före valet:

1, Energifrågan

Hur blir det med kärnkraften? Kongressbeslut ligger som säger att den ska avvecklas så snabbt som möjligt.  Partiledaren säger sig vara villig att förhandla med regeringen.

2, Frågan om vinst i offentlig sektor

Ska privata bolag inom offentlig sektor få gå med vinst? Mycket ångestfylld fråga. Partitoppen säger ja. Vänsterfalangen nej.

3, Skattepolitiken

Vilka skatter ska höjas och med hur mycket? Ska någon sänkas? Ska förmögenhetsskatten återinföras? Hur blir det med rut och rot? Ska skattetrycket ökas igen eller ligga kvar på samma nivå?  Många frågor. Än så länge knappt några konkreta svar.

Leif Pagrotsky leder den skatteutredning som ska ligga till grund för Socialdemokraternas valprogram 2014. Väljarna kommer snart vilja ha klara besked.

 

 

 

 • http://www.facebook.com/rikhard.holmstrom Rikhard Holmström

   Alltid kul läsning, oavsett ämne. Keep up the good work.

  • atpmix

   Tack Rikhard! Roligt att du uppskattar det. 

 • Ohlord

  Fler klarsynta och politiskt kunniga personer  – i likhet med ovanstående – måste synas och höras, så att den stora skaran dåligt insatta väljare förstår konsekvenserna av socialism och skyhöga skatter. (87 % som mest…)

 • Caroline G

  Bra diskussioner du tar upp här! Gillar dina politiska reflektioner.

  Absolut finns det ett krav på att socialdemokraternas och vänsterfalangens politik ska bli klarare igen. Jag är själv väldigt nyfiken på de uttalanden och de värdegrunder Löfven kommer visa. Det känns som att många är på spänn för vad som kommer. Och Löfven har definitivt en utmaning framför sig.

  Vad jag tror är viktigt för socialdemokraterna är att försöka finna majoritetens åsikter och lyssna till dem. Om oppositionen kommer med allt för radikala förslag och uttalanden tror jag risken är stor att de förlorar röster. Jag tror att en majoritet söker något mellanting, många vill skapa ett land med mer socialdemokratisk politik, utan att gå allt för långt åt vänster. Jag tror det har varit någon av oppositionens största nackdelar i de tidigare valen, förslagen var för radikala för vad samhället ville tåla. Detta anser jag vara relaterat till att socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet ”tvingades” att gå ihop, vilket jag tycker har haft negativ effekt på den socialdemokratiska politiken. Även på politiken i stort, på så vis att åsikterna ”slätats ut” till bara två alternativ.