En enorm forehand tackar för sig

 

Tennistouren har blivit en profil fattigare. Fernando Gonzalez lägger racketen på hyllan. Här kommer en liten personlig hyllning.

Det har gått några år sedan jag såg den där overkligt explosiva forehanden för första gången. Platsen var Anecy i Frankrike, året 1993, och tävlingen var världens största för pojkar 13 år och yngre – Les Petits Princes.

Fernando sluggade sig till final och jag minns att hans forehand var ett av veckans självklara samtalsämnen. Hur kunde grabben ha en sådan armhastighet och få en sådan effekt på bollen vid 13 års ålder?

Finalmotståndaren skulle också visa sig bli skaplig i tennis, han hette Juan Carlos Ferrero (världsetta i september 2003). Finalen följde jag på plats, och jag kunde inte låta bli att imponeras över tempot – Ferrero vann efter tiebreak i skiljeset.

Jag mötte Fernando flera gånger under mina juniorår. Alla gånger fick jag mer eller mindre storstryk. Utom en gång. Med siffrorna 2-6 7-6 7-6 lyckats jag, i japanska Osaka i oktober 1998, besegra en världsetta – detta var vid den tidpunkten Fernandos ranking på ITF Juniors.

Som senior hade han en karriär som nittionio procent av alla spelare bara kan drömma om. Topp 5 på ATP, OS- medaljer i alla valörer och Grand Slam- finalist. Dessutom vid tre tillfällen utsedd till Chiles främsta idrottsman.

Fernando Gonzalez spelade natten till igår, i Miami, sin sista proffsmatch. Men hans forehand glömmer vi aldrig.

 • Göran

  Väldigt trevligt och intressant att läsa dina insiktsfulla tennistexter. Keep up the good work! Det hade varit roligt om du twittrade under de stora turneringarna, inga tankar åt det hållet?
  /Göran

  • atpmix

   Tack Göran, kul med den responsen!
   Jo, planen är att jag ska komma igång med twitter också. 

 • RaffeGonzalez

  Ja, han var grym! Riktigt sköna bilder – Ferrero och Gonzalez som små knattar !!