Ett bra resultat – för tennisen

  

Andy Roddick har under de senaste 10 åren hållit en enastående hög och jämn nivå. Världsetta 2003, och mellan 2002 – 2010 minst topp 10 i världen. Samtidigt har han vågat sticka ut även utanför banan, vilket inte hör till vanligheterna bland stjärnorna på ATP-touren.

Det senaste året har dock Roddick varit en skugga av sitt forna jag och många har trott att hans karriär inom kort är över. Därför var hans vinst mot Federer i nattens match i Miami inte bara viktig för honom själv – utan för tennisen i stort.

Amerikaner har ofta mer av showbiz i blodet och det gäller i synnerhet Andy Roddick. Han har som få lyckats kombinera en fantastisk tenniskarriär med att bjuda på sig själv i olika sammanhang. Det kan vara insinuanta och dråpliga diskussioner med domare under matcher, oförglömliga sågningar av journalister (och spelarkollegor) under presskonferenser samt väldigt uppskattade imitationer av herr- och damspelare.

Han har också varit en uppskattad gäst i de stora talk-showerna i USA och planen efter karriären är en egen radio show. Samtidigt har han visat prov på en intellektuell sida där han inte bara klockrent analyserat sig själv och sina motståndare, utan också vågat diskutera och kritisera större företeelser inom tennisen.

Tennisen som sport är och kommer alltid vara beroende av intresset från USA.  Efter den gyllene generationen tidiga amerikanska 70-talister (Sampras, Agassi, Courier m fl) var det Andy Roddick som i princip ensam fyllde tomrummet. Som tennisälskare ska man vara glad så länge han är villig att fortsätta förgylla både på och utanför banan.

 

  • Göran

    Intressant. Men vad tror du om John Isners möjlighet att som personlighet bli stor i USA?
    /Göran

    • atpmix

      John Isner har definitivt ett spel och en storlek som sticker ut. Men för att bli en riktig personlighet i USA måste han vinna någon Grand Slam. Och det tror jag inte riktigt han kommer klara.