Den bekväma oppositionen

 

Debatten om vapenexporten går vidare. Idag skriver den moderata riksdagsledamoten Peter Wallmark ett debattinlägg i SvD med titeln ”Kommer MP sitta i en S-regering som tillåter vapenexport?” Och i kväll ska han debattera med MP´s före detta språkrör i SVT:s Agenda.

Frågan som ställs i den citerade artikeln är berättigad – från en principiell utgångspunkt.

Det är naturligtvis enklare för ett litet parti att driva opinion i en fråga som utmanar det regeringsbärande partiet (eller det som kan tänkas bli det) eftersom man inte behöver ställa upp och genomföra det man pläderar för i praktiken.

Småpartier kan driva en fråga hårt, men när man efter valet måste konstatera att man inte fått gehör hos sina koalitionsparter, så låter man väljarna få veta att man varit tvungen att kompromissa bort det ena efter det andra. På detta har KD givit flera exempel.

Moderaterna (eller sossarna) måste däremot i regeringsställning se väljarna, och arbetstagarna, i vitögat om man blåser i väg en vapenexportintäkt på 13,9 miljarder med dito antal tusen jobb. Det slipper MP.

Sveriges samlade export till odemokratiska länder uppgick 2011 till minst 80 miljarder kronor per år, är MP´s nästa steg att vilja strypa den också?

För trovärdighetens skull bör MP i fall som det aktuella deklarera om man är berett att ställa ut ett vallöfte om att inte stödja en sådan regering, eller än mindre ingå i den.