Den kapable skotten

  

Han har ännu inte vunnit någon Grand Slam, och han förlorade finalen i Miami i går – mot Novak Djokovic. Men Andy Murrays imponerande kapacitet och jämnhet förtjänar ändå att lyftas fram. Med all säkerhet blir 2012 femte året på raken som skotten slutar topp 4 i världen.

Att spela i samma era som Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic är inte lätt. Murray har i framförallt Grand Slam-sammanhang gång på gång stoppats av dessa giganter. Men man får inte glömma bort hans grymma facit i Masterstävlingar. Där har han redan 8 titlar på 10 finaler. Med det är han redan delad sexa (med Muster)  på listan sedan Mastersformatet infördes 1990. Federer/Nadal 19, Agassi 17, Sampras 11, Djokovic 11, Murray/Muster 8.

Inbördes möten mot de tre stora är inte heller något att skämmas över. Federer 8 – 7, Nadal 5 – 13 och Djokovic 5 – 8.

Spelmässigt är han otroligt allroundskicklig. Han ändrar ofta tempo och ger hela tiden motståndaren olika bollar att slå på. Serven är bra, returerna världsklass. Likaså rörligheten och backhanden. Forehanden är grym i ytterläge, men i mittplan klart sämre än konkurrenternas.

Vad har då hittills hindrat Murray från att ta det sista klivet och vinna Grand Slams? Framförallt två saker.

För det första: Ett svagare psyke. Murray går fortfarande in och ur matcher mentalt. Det har man inte råd med mot de bästa.

För det andra: En för passiv inställning. Varierat och bollsnålt är hans signum, men i de stora matcherna har han ofta blivit för passiv.

Murray har förlorat tre Grand Slam finaler. Men han har ännu inte fyllt 25 år, och en titt på sin coach Ivan Lendl´s karriär ger råg i ryggen. Lendl tog 1984, på Roland Garros, sin första Grand Slam titel i sin fjärde final – 24 år gammal.

 

 

 

  • Fredo

    Hej du e klockren i dina annalyser du e grym  keep up the good work mvh Fredrik

    • atpmix

      Tack Fredrik!