Det spirar i undervegetationen

 

Vädret har varit kallt och ogästvänligt den senaste veckan, med avbrott för enstaka solglimtar. Men det går mot ljusare tider. Även i politiken har det börja spira i undervegetationen. Den senaste veckan har småpartierna satt fart i rabb… nej debatten!

Om vi börjar från vänster så gör Jonas Sjöstedts parti sitt bästa för att dra nytta av möjligheten att moralisera kring vapenexporten, och en hjälpsam utrikesminister ställer villigt upp som retsam måltavla.

Gustav Fridolin i Miljöpartiet har meddelat(i Dagens Industri) att nu ska kärnkraften avveckas – det kan vara klart redan 2030! Han tror helt säkert, att det kan gå på femton år. Men han säger inte med vad kärnkraften, som står för närmare 40 procent av elproduktionen, ska ersättas – vilket inte heller behövs, eftersom det handlar om retorik. Det måste man förstå.

Längre högerut har major Björklund i Folkparitet gjort gemensam sak med unga fru Lööf i Centerpartiet. De menar att ungdomsarbetslösheten bör bekämpas med lägre ingångslöner, och beklagar att de inte får gehör hos Moderaterna.

Men hur skulle de kunna få det? Partistrategerna har ju lanserat Moderaterna som det nya arbetarpartiet och då kan de naturligtvis inte lämna några ytor på mittfältet till sossarna.

De sistnämnda har nyss valt en partiledare, som uttryckt sig uppskattande om energiöverenskommelsen, så därför är det bättre att inte kommentera unge Fridolins infall. Konfrontationerna med Miljöpartiet får man spara till regeringsbildningen, om den skulle bli aktuell.

Det är vårväder på gång, men också mellanvalsperiod, och detta simulerar till att ta ut svängarna. Och alla har behov att visa att de lever.