Play-Off

 

Lottningen till DC Play-Off är klar.

För att Sverige ska spela kvar i elitdivision i Davis Cup nästa år, måste Belgien slås på bortaplan den 14-16 september. Belgien har ett jämnt starkt lag med flera bra spelare varav två gamla bekantingar.

Låt oss först konstatera att även med en Robin Söderling i normalform hade den här matchen blivit tuff för Sverige. På bortaplan och utan vårt ankare krävs det nästan ett litet mirakel för vinst, särskilt om motståndrana skulle välja att spela utomhus.

Belgien har för närvarande tre etablerade ATP-spelare Xavier Malisse, Olivier Rochus och Steve Darcis. Bakom dem finns två yngre spelare som närmar sig toppen, Ruben Bemelmans och David Goffin. Framförallt Goffin bör man hålla koll på framöver. Han är 21 år och 113 i världen.

Malisse och Rochus känner jag sedan tidiga junioråldern. De har båda fina karriärer och börjar nu bli veteraner på touren. Deras ranking är för tillfället 68 respektive 56. Malisse har en fantastisk bollträff, framförallt med forehand. Hans svaghet är den återkommande oförmågan att hålla en jämn nivå rakt igenom matcherna.

Rochus är en av tourens kortaste spelare, men med en smått legendarisk bollkänsla. Fotarbetet och kvickheten är givetvis också en styrka samt den mycket stilrena enhandbackhanden. Avsaknaden av tyngd och en konkurrenskraftig serve, har dock oftast gjort belgaren till ett lätt byte för de bästa spelarna i världen.

Det belgiska laget är generellt sätt bättre på hardcourt än grus. Det gäller framförallt Steve Darcis som chokade alla genom att ta titeln inomhus i Memphis 2008. I finalen slog han – Robin Söderling!

Hade jag varit belgisk kapten hade jag dock inte tvekat en sekund att välja utomhusspel, och då med hardcourt som underlag. Det är ytterst ovanligt att europeiska lag väljer detta alternativ. Men Söderling är helt enkelt för bra när det handlar om inomhusspel, och på gruset har han som de flesta känner till varit fantastisk på senare år.

Skulle Söderling inte kunna delta talar det mesta för att Belgien väljer en vanlig hardcourtbana inomhus. Andledningen är att inomhustävlingar vid den tidpunkten står för dörren, och ett DC-läger samt en DC-match är därför passande förberedelse.

Det vore dock att leka lite mer med elden. De svenska spelarna är nämligen nästan rakt av bättre inomhus (möjligtvis bortsett från Filip Pripic) och allra helst på snabbare golv. Grus utomhus hade varit svårare för de svenska spelarna och dessutom passat firma Malisse /Rochus bättre i dubbel.

2004 vann paret dubbeltiteln på Roland Garros.