Har sossarna någon plan?

 

Alliansens vårbudget var, som redan påpekats från diverse håll, tämligen innehållslös. Även om Anders Borg ska ha visst beröm för att han konsekvent värnar de offentliga finanserna, så kan man inte sticka under stol med att regeringen nu verkligen förtjänar kritik för sin passiva jobbpolitik.

Socialdemokraternas nya ledning har å andra sidan knappt levererat några konkreta idéer. Det har lönat sig i opinionen. Frågan är hur länge tysta leken fungerar?

Ett smart drag måste man dock ge sossarna erkännande för. Samtidigt som regeringen hamnat i allt större onåd hos näringslivet, har sossarnas nya radarpar listigt utnyttjat luckan, och börjat prata näringspolitik. I skydd av den växande opinionen har vänsterfalangen neutraliserats och mittenväljarna i storstäderna erövrats – skickligt!

Så sent som idag (tisdag) går firma Löfven/Andersson ut på DN debatt och betonar ”människors eget ansvar att bli anställda”. I sak borde synsättet vara en självklarhet, men jag lyfte ändå på ögonbrynen, och det beror självklart på sossarnas ideologiska inre liv. Det mullrar inom vänsterfalangen, var så säker. Mot bakgrund av detta är partitoppens markering på DN debatt mycket intressant. Kommer man klara att hålla ihop partiets olika kraftfält?

En ännu större fråga är regeringsfrågan – snart Alliansens enda ess i rockarmen. Jag har tidigare skrivit om min helt unika profetia. Har sossarna överhuvudtaget någon plan för hur man hanterar ett eventuell minoritetsregerande med Sverigedemokraterna som vågmästare? Visst kan man fortsätta att blunda för problemet ett tag till. Men tro mig, ett skarpt läge kommer.

En sak är säker. Alliansen kommer aldrig att gå med på en förvalsöverenskommelse som säger att förlorande block stöttar sin huvudopponent i en regeringsbildning – enbart i syfte att marginalisera SD:s eventuella vågmästarroll. Främsta anledningen är Jonas Sjöstedt. En regering innehållande Jonas Sjöstedt kommer aldrig någonsin få en hjälpande hand av något alliansparti.

Även om vissa opinionsmätningar nyligen gett de rödgröna egen majoritet, så talar ytterst lite för att ett sådant utfall skulle kunna bli valresultat.

Men om vi trots allt får en minoritetsregering med enbart S och MP – med passivt stöd av V? Ja, mot bakgrund av de svårigheter som Alliansen har att brottas med SD, så torde en S/MP-koalition få det etter värre.

Min slutsats kvarstår därför att Löfven vid en valvinst, på ett eller annat sätt, tvingas söka sig över blockgränsen vilket talar för en marginell skillnad i politik jämfört med nu.

 

 

  • Fr

    Du missar att SVerige har negativ parlamentarism. Regeringen behöver inte alls avgå efter något val.Den kanlugnt sitta kvar och invänta misstroendevotum. Hur kommer det utfallla?