Revansch

  

Efter sju raka finalförluster mot Novak Djokovic lyckades Rafael Nadal äntligen bryta sviten. Vinsten innebar hans åttonde (!) raka titel i Monte Carlo. En bedrift som nästan är för bra för att kunna beskrivas!

Här kommer en kortare matchanalys:

Nadal började matchen spänt och förlorade sex av de sju första poängen. Djokovic tycktes direkt ha hittat den rätta linjen mellan tålamod och offensiv. Bra servande redde dock ut det första servegamet för Nadal.

Efter en rykande rak backhand, följt av två enklare misstag av Djokovic, bröt Nadal oväntat i det tredje gamet. Breaket var psykologiskt mycket stärkande för spanjoren som redan gamet efter började svinga sina grundslag mer fritt. Resten av det första setet höll ganska hög klass, men Djokovic visade inte riktigt upp samma vinnande kroppspråk som man på sistone vant sig vid. Tålamodet fattades, och det medförde att hans slag ofta blev för flacka – med för små marginaler.

Samtidigt visade Nadal upp den grustennis som gjort honom helt unik på underlaget. Bollsnålheten  (noll misstag med backhand i första set) och aggressiviteten med forehand är otrolig, men här imponerades jag mest av hans servande. Till skillnad från tidigare matcher mot Djokovic, valde Nadal nu att serva mycket mot forehand och i kroppen. Utförandet var nästan hundraprocentigt rakt igenom hela matchen.

Andra set var tyvärr en stor besvikelse. Efter att blivit bruten direkt, tappade Djokovic nästan all energi. Mot Nadal på grus innebär det gamejakt. Matchresultatet skrevs till 6-3 6-1. En förkrossande revansch!

För Nadal innebär självklart vinsten att en stor mental börda fallit från hans axlar. Spöket Djokovic är åtminstone för tillfället borta och allt talar för att Rafa nu kommer att dominera grussäsongen på precis samma sätt som vanligt.

Djokovic borde faktiskt skämmas lite över sin insatts i andra set. Det är inte värdigt en världsetta att vika ner sig på det sättet som han gjorde. Dessutom ganska otaktiskt, då han innan matchen hade ett enormt mentalt övertag på Nadal. Med hundraprocentigt krigande hade spanjoren garanterat tvingats gå igenom flera nervdallrande passager.

Nu kunde Nadal unna sig lyxen att helt avslappnad serva hem matchen.