Det kan gå fortare än man tror

 

För någon månad sedan skrev jag om Milos Raonic – och den lysande framtid han har framför sig. Idag kom ytterligare ett tungt bevis för att han är den första 90-talisten på touren som på allvar nu börjar blanda sig i toppen.

Världsfyran Murray besegrades i två raka set i kvartfinalen i Barcelona.

Eftersom halva fjolåret förstördes av skada – däribland grussäsongen – så fanns det nästan bara frågetecken kring hur hans spel skulle stå sig på grus. Förra veckans debut i Monte Carlo innebar förvisso förlust i första rundan mot Albert Montanes – en rutinerad grusspecialist från Spanien. Men den matchen gav ändå en föraning om hans enorma grundkapacitet – oavsett underlag och förutsättningar. Det blev förlust i tre set och han var själv mycket missnöjd med sitt spel.

Veckan i Monaco användes sedan till träning och acklimatisering till gruset, vilket enligt honom själv gav förbättringar för varje dag som gick. I Barcelona är förutsättningarna också snabbare än Monte Carlo. Att hans serve och brutala kick skulle bita där kunde man räkna ut.

Det var också känt att Raonic slår tungt med forehand. Men ingen hade nog räknat med att han skulle slå så tungt. Med sina långa armar, och sin perfekta blandning mellan spin och fart, ger den unge kanadensaren redan slaget en tyngd som inte ligger Söderling långt efter.

På backhandsidan har han redan hittat den på gruset så viktiga bågen. Få misstag kommer därifrån. Rörligheten är som tidigare nämnts imponerande, men den snabba anpassningen till glidning på grus måste ändå betraktas som det mest sensationella.

Raonic´ reaktion när matchbollen satt?

En knuten näve – en underbart cool reaktion efter sin första vinst mot en topp 4 spelare.