”Rosens” förvandling

 

Det behövs onekligen lite svenska singelframgångar på herrsidan, och på lördagen kom en sådan. Patrik Rosenholm lyste upp den svenska tennishimlen genom att vinna den första av de svenska futuretävlingarna i Karlskrona.

Andra tongångar var det under Elitserien 2010. Patrik var mentalt down efter ett år av poängtorka. Vi tränade flera pass ihop och han berättade öppet att han ville lägga ner. Jag sade åt honom att han absolut inte skulle sluta, utan istället fokusera på tre saker:

-          sluta snacka ner sig själv hela tiden,

-          vara stolt över sitt spel, hans grundslag är tekniskt mycket fina (med forehand generarer han bra rotation på bollen och enhandsbackhanden är riktigt stilren),

-          sluta fokusera på oväsentligheter.

Innan man tagit till sig dessa punkter finns det små möjligheter att kunna få ut något nämnvärt av sin dagliga träning.

Ett och ett halvt år senare har Patrik vunnit fyra Futures och brutit igenom till topp 400. Jag frågar Patrik hur han själv ser på skillnaden mellan nu och då?  ”Idag är jag en helt annan spelare mentalt, vilket gör att jag kan fokusera på mitt spel.”

Vad har du framförallt utvecklat spelmässigt? ”Jag värderar bollarna bättre, jag väljer rätt slag i rätt läge. Det är något som vi jobbat mycket med, men framförallt har det kommit av mycket matcher”

Just det intensiva matchandet i internationell miljö är något som Patrik återkommer till. Det har successivt byggt upp en tuffhet som han inte var i närheten av tidigare. Futuretävlingen i Karlkrona var hans nionde för året.

De återkommande möjligheter han haft att träna med Robin Söderling har definitivt också inneburit en successiv injektion för hans spel. Att få chansen att mäta sig i träningssammanhang med en världsstjärna, samt att ta del av dennes professionalitet är så gott som ovärderligt.

Här har jag personligen under långt tid saknat fler egna initiativ från övriga svenska proffsspelare i Patriks generation. Det borde vara en självklarhet att hela tiden ligga på Robin och hans stab om att man alltid står till förfogande när det gäller träning. Det gäller även nuvarande period när Robin är borta från matchspel.

Rapporterna från Karlskrona säger att Patrik Rosenholm är den svenska spelare som tar sin tennis mest seriöst. Låt oss hoppas att resten av de svenska spelarna i framtiden vill utmana honom på den punkten.

 

"Rosen" in action