”Iskylan” avgjorde

 

Det blev ingen skräll. Men oj, så nära det var!

Raonic ägde egentligen hela matchen – ända fram till tiebreak i avgörande set.

Ändå stod Federer till slut som segrare – som den mästare han är!

Matchbilden var inte bara lik den jag förutspådde – den var nästan identisk! Federer hade enorma problem att komma åt den unge kanadensarens serve. Det dröjde till mitten av andra set (!) innan han knep en poäng i Raonic´ förstaserve! Vid 4-4 lika i första set gjorde schweizaren sitt sämsta servegame 2012 – och blev bruten blankt. Första set – Adios!

Det andra setet följde samma mönster som det första. Federer var den som fick slita i sina servegame och även rädda breakbollar. Raonic servade inte bara som en kung, hans uppföljande forehand var också sylvass. Samtidigt var han bollsnål i Federers servegames.

Vid 5-5 i det andra setet hade Raonic breakboll och möjlighet att returnera på andraserve. Backhandreturen blev alldeles för kort och utan riktig båge. Istället för att serva för matchen blev Raonic, från ingenstans, bruten gamet efter. För första, och enda, gången i matchen lyckades Federer under flera returer i följd blockera tillbaka monsterserven till perfektion.

I det avgörande setet var det fortfarande Raonic som styrde och hade lägena att bryta. Federer ramade exempelvis en forehand på en breakboll emot sig vid 2-2, men lyckades ändå vinna poängen. Vid 3-3  redde han ut ett 15-40 underläge i egen serve.

En noterbar detalj i Federers spel var hans återkommande försök att spela serve och volley. Emellanåt såg det nästan nonchalant ut och statistiken gav inte heller några siffror att hurra över. Nästan varannan serve och volley attack förlorades. När det riktigt brände till i slutet av matchen såg vi dock inte en tillstymmelse till serve och volley, utan RF gick över till sitt signum med serve och uppföljande forehand.

Igår skrev jag att Federer kommer behöva ”visa sin sedvanliga iskyla i tiebreak”.

Precis det gjorde han.

 

 

  • Michael Knutas

    Grym prediction! Tack för tipset, då jag fick 34 ggr degen hos Bet365 på Raonic som Wimbledonvinnare igår. I dag sänkt till 21 ggr pengarna…

    • atpmix

      Tack! Kul att du följer bloggen.