Nadals blackout

 

Fernando Verdasco svarade igår för årets hittills största skräll. Varje gång Rafael Nadal får stryk på grus lyfts ögonbrynen ordentligt –  som sig bör. Förlusten var Nadals nionde på underlaget – sedan 2005. Antal vinster under samma period – 215!

Spanjoren har, med bifall från flera andra spelare, under flera dagar högljutt kritiserat det nya blå gruset, som han menar är alldeles för halt. Efter att ha sett flera matcher så finns det anledning att hålla med. Spelarna har stora problem att få fäste och få kroppen med sig i vändningarna. Dessutom glider spelarna förbi slagpositionen i ytterläge, vilket få annars gör på den här nivån.

Kombinationen tunn luft och halt underlag gör Madridtävlingen, ur ett kontringsspelsperspektiv, till årets tuffaste på ATP-touren. Bollarna har högre fart än vanligt och spelarnas vanliga rörelseförmåga är försämrad. Vikten av att ta initiativ i bollduellerna är alltså ännu mer avgörande denna vecka.

Mot bakgrund av detta var det mycket märkligt att se en så extremt välmeriterad och rutinerad (grus)spelare som Nadal genomföra matchen till synes helt blockerad från ovan nämnda analys. Han var rakt igenom ultradefensiv, vilket aldrig varit nyckeln till hans storhet på underlaget.

I första set hade Verdasco 15 winners och Nadal tre, varav två var ess. Rafa slog alltså ett (!) vinnande slag på ett set som varade över en timme! Till råga på allt tappade han 5-2 och dubbelbreak i avgörande set, varvid smashen vid 5-2 15-0 måste kandidera till priset för årets största miss.

Tennis är en fascinerande sport.