Grekland – kanske en kreativ förstörelse

 

Jag har i ett tidigare inlägg ”Grekland nära sammanbrott” försökt göra mig en bild av vad som väntar Grekland. Det är ingen munter läsning.

Det jag nu funderar på är vad som kan hända landet – på längre sikt? Kan det möjligtvis bli något positivt?

Teorin om ”kreativ förstörelse” lanserades av nationalekonomen Joseph Schumpeter 1942, för att beskriva hur destruktiva skeenden kan bana väg för nya framgångar. Kanske den kan säga något när det gäller Grekland? Det som inte dödar härdar brukar man säga, med en blandning av humor och allvar.

Allt talar för att Grekland måste lämna eurosamarbetet, och då är ett återgående till en egen valuta en nödvändig konsekvens. Den nya valutan kommer att falla groteskt i värde mot euron och levnadsstandarden likaså. Detta är den beska medicinen för den som levt över sina tillgångar.

Å andra sidan devalveras också värdet av Greklands statsskuld i lika hög grad som valutan. Och ingen utomstående kommer att ha något för att försöka driva in sina räntor och amorteringar när det inte finns några påtagliga sanktionsmedel – Grekland får andrum från sina fordringsägare. Detta frigör resurser.

De grekiska arbetskraftskostnaderna minskar, uttryckt i utländsk valuta, lika dramatiskt som den grekiska valutan devalveras – och här uppkommer nya möjligheter. Utländska företag kan tillgodogöra sig denna fördel genom att etablera sig i landet. För europeiska tillverkare ligger Grekland bra till, låglöneimport därifrån kan bli en hit för både landet självt och de rikare länderna. Så var det för de baltiska staterna för några år sedan.

En annan komparativ fördel är klimatet och traditionerna. De lägre kostnaderna bör kunna ge ett helt nytt inflöde av turister, som bidrar till att öka sysselsättningen och dra in främmande valuta. Konkurrensfördelarna på turistområdet bör visa sig ganska snabbt, om bara säkerhetsläget inte tillåts gå över styr.

Slutligen bör den tilltagande mängden av pensionärer i stora delar av världen upptäcka Grekland. Denna kategori är ofta köpstark, och vid god hälsa, vilket skapar förutsättningar för både ett första och andra hem i solen – särskilt när det blir så billigt.

Kanske är ett sambrott början till något nytt och bättre.

 

 

 • Carl J

  …Å sen ska dom fortsätta i samma hjulspår med sitt trixande å fixande, svarta pengar å mutor Fy FN…

 • Lars52

  Varför skulle statsskulden devalveras på samma sätt som valutan, när Sverige släppte valutakursen i början på 90 talet så var skulden densamma i dollar som innan, skulden växte i kronor räknat. I Greklands fall, ja det blir sannolikt en nedskrivning (även om man är kvar vid Euron så kommer ytterligare nedskrivningar) men knappast i partitet med valutans fall, dom kommer trots detta ur det hela med en större skuld än innan i aktuell valuta.

  • atpmix

   Ja, det är naturligtvis riktigt att den del av statsskulden som landet har till utländska långivare inte kan tvångskonverteras till den nya grekiska valutan – där har jag tänkt fel. Att det i praktiken blir omöjligt att få betalt ur konkursboet är en annan sak. 

   • Lars52

    Det stämmer ett konkursbo har inga pengar men får å andra sidan inga lån heller, vilka alla stater behöver så då måste man förhandla. Och ur en botten position.

    Dock har Grekerna ett gyllene läge att förhandla nu, eftersom det kommer kosta EU mer att Grekerna ställer in betalningarna. Nu med ny regering (snart kanske) som kan man klämma EU rätt hårt. Att Merkel och alla andra säger att ” a deal is a deal” spelar mindre roll för en ny regering , framröstad av Grekerna (utalandet visar möjligtvis hur orolig EU är). Och man kan ju inte göra statskupp eller kan man det?

    • atpmix

     Min bedömning är att Merkel o co kommer vara ganska iskalla – hemmaopinionen ger inte utrymme för något annat. Därmed är Greklands öde beseglat.