Sensodetect

 

Jag har tidigare skrivit om min placeringsfilosofi som innebär att i första hand handla med de mest likvida aktierna.

Trots detta vill jag kort redogöra för en aktie där jag tycker att affärsidén och potentialen är så pass intressant att jag är beredd att frångå mina principer.  Bolaget heter Sensodetcet och är noterat på Aktietorget.

Bolaget har en unik produkt, ett mätinstrument kallat Sensodetect-R-BERA, med vilket bland annat schizofreni och ADHD kan diagnostiseras. Tekniken, som arbetats fram av ett team mycket erfarna forskare i Lund, mäter och analyserar ljud som genom örat via hårcellerna omvandlas till elektriska signaler. Sedan sker en filtrering och gruppering där ljudet uppfattas och kategoriseras. Mätningen sker via elektroder som fästs på patientens huvud.

Schizofreni är en av de allvarligaste psykiska sjukdomarna och ADHD en av de vanligast förekommande neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna. De diagnosmetoder som används i dagsläget är komplicerade och tidsödande, varför marknaden för ny teknik borde vara mycket stor.

De som är intresserade av att veta mer om bolaget och den nya tekniken hänvisas till bolagets websida www.sensodetect.se.

Bolaget är litet med ett 20-tal anställda, marknadsvärdet är runt 100 Mkr. Aktien kostar ca 25 SEK. Efter en nyemission om ca 15 Mkr har företaget likvida medel för de närmaste årens verksamhet.

Bolagets aktiviteter har hittills inriktats på att få den nya metoden dokumenterad, och publicerad i vetenskapliga medier, vilket är viktiga förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring. Marknadsresurserna har också förstärkts på senare tid. Sammantaget har kostnaderna, som i många innovationsbolag, kommit före intäkterna.

Risken är naturligtvis stor i ett bolag som Senodetect, men därmed är också möjligheterna till framtida vinster stora om diagnosmetoden blir framgångsrik på marknaderna.

 

 

 • Gäst

  Håller med! Börssveriges mest spännande bolag!

 • KevinNades

  Man värderar Facebook runt 700 miljarder kronor och lilla SensoDetect till bara 100 miljoner… Och vilket bolag av dom två bolagen tillför mest samhällsnytta? Visst äpplen / päron, men en tankställare.Glöm inte att SensoDetect även jobbar på att diagnosera Alzheimer, en sjukdom som drabbar ofantligt många människor.

 • Tommy

  Först och främst får man tacka för trevlig läsning. :)

  Mycket beundransvärd verksamhet som företaget bedriver och jag hoppas verkligen att de når stora framgångar.
  Däremot har de, av årsredovisningen att döma, inte dragit in många kronor trots att de varit aktiva i två år på den svenska marknaden.
  Det bekymrar mig lite.

  Personligen har jag ingen större koll på Life Science-området men jag tror mig veta att sjukhus och landsting kan vara otroligt svårflörtade kunder eftersom de tyvärr har ett gäng extra faktorer som påverkar vad de kan köpa in, utöver produktens kvalitet och potential.
  I det här fallet verkar det dessutom vara en dyrare produkt man säljer där höga kvantiteter inte är aktuellt. Det gör det hela än mer riskabelt.
  Många liknande projekt kommer och går.

  Som investeringsobjekt för min egen del måste jag säga att risken överstiger potentialen men jag hoppas att jag har fel.

  Kan passa på att tipsa om ett annat bolag inom medicin-området som är listat på Aktietorget, Brighter (www.brightercompany.se), som tagit fram ett unikt multiverktyg som underlättar för diabetiker att mäta och registrera blodsockernivån samt sköta medicineringen direkt i samma enhet.
  De riktar in sig på slutkonsumenterna och är inte lika beroende av stora kontrakt från sjukhus.
  Även där är risken givetvis hög eftersom verksamheten fortfarande är i sin linda men jag tror att det finns en riktigt bra potential där.

  Sådär, det var min lilla uppsats.
  Ser fram emot att läsa mer från dig. :)

  • atpmix

   Tack för intressanta synpunkter, som jag tycker kompletterar mitt inlägg på ett bra sätt. 

 • KevinNades

  Re Tommy

  Dom har inte dragit in många kronor för att dom har inte börjat sölja in metoden än. Det SensoDetect gör nu och har gjort hittills är att skapa evidens för metoden, med andra ord så måste metoden valideras av diverse sjukhus i Sverige, och även i Europas största sjukhus, Charite ( Berlin ) Värt att notera är att SensoDetect inte betalar dom studierna själva, utan sjukhusen står för notan. Med andra ord är dom väldigt intresserade av metoden, då alla andra instrument att bedöma Schizofreni, ADHD, Bipolär sjukdom är subjektiva.

  I skrivande stund så är metoden validerad för Schizofreni. Och under året så kommer SD-Bera även valideras för användning för att upptäcka ADHD & Bipolär sjukdom.  Först då, och endast då kan man börja sälja i storskalig skala när man har publicerade artiklar att metoden fungerar. 

  Kan också nämna sedan bolaget listades på börsen så har inte en enda insider sålt någon aktie, dom har istället ökat som vid den senaste NE.
  Mer än 50 % ägs av Insiders, och det finns väldigt få aktier till salu och någon vill ta en större position.