Några notiser från Paris – del 1

  

Franska Öppna 2012 närmar sig alltmer sitt klimax. De tre stora har gjort jobbet och är tillsammans med Davis Ferrer klara för semifinal. Underhållning av högsta klass väntar alla tennisintresserade. Innan vi vänder blicken mot dessa matcher vill jag dock dela med mig av lite reflektioner och analyser av det som hittills hänt under årets upplaga.

Tommy Haas passion för tennis demonstrerades eftertryckligt. Efter skadeproblem började tysken från scratch med noll poäng förra året, 33 år gammal. Ett år senare är han 112 på rankingen, tar sig igenom ett tufft kval och går till tredje omgången.

Haas skulle kunna valt pensionering och paraplydrinkar, men valde istället den långa tuffa vägen tillbaka för att få återuppleva känslan av adrenalinet och kampen man mot man på en stor bana i Grand Slam sammanhang – respekt!

Paul-Henri Mathieus senaste två år påminner mycket om Haas. Inför Paris låg fransmannen på 261 plats och tilldelades ett WC. Strassburgsonen överlevde till tredje omgången och alla matcher gick till 5 set. Spelkvaliten var blandad, men fighterhjärtat på Nadal nivå.

I första omgången vände han 0-2 i set till vinst mot Björn Pahu. I andra slog han ut Isner med 18-16 i femte. I tredjerundan mot Granollers kommer han tillbaka från 0-2 till 2-2 – men stupar med 1-6 i avgörande.

Vid 1-5 i avgörande lyser fortfarande entusiasmen i Mathieus ögon på precis samma sett som det gjort under varenda boll i tävlingen – hatten av!

Naturligtvis måste jag nämna Del Potro´s två första set mot Federer.

Molnigt och tunga förhållanden på Suzanne Lenglen passade som vanligt inte RF. Men vilken tyngd och bollträff Del Potro hade! Vad som möjliggjorde detta var en rörlighet och en styrka i ytterlägen som inte funnits sedan 2009.

Taktiken att returnera långt bak för att på så vis hitta tyngd direkt samt göra det svårare för Federer att serva igenom argentinaren, fungerade ypperligt på den tunga banan. Tiebreaket i andra set är för övrigt bland de värre jag sett när det kommer till slagkraft.

Givetvis var det här ingenting som kommentatorn på svenska Eurosport noterade. Riktigt pinsamt blev det dock först av det faktum att det dröjde till mitten av fjärde set för samme kommentator att registrera Del Potros påtagliga problem med sitt knä, vilket i sig kom att ändra matchbilden totalt.

Det finns mycket mer att komma ihåg – jag återkommer snart.