Om Federer ska vinna

 

Fotbolls – EM får ursäkta. Idag vänds blickarna mot betydligt större idrottsmän.

Inför semifinalerna på Roland Garros är förutsättningarna som de flesta känner till följande: Vi har en liten underdog i Roger Federer mot Novak Djokovic – och en gigantisk i David Ferrer mot Rafael Nadal. Det här är vad Roger Federer måste göra för att optimera sina chanser idag.

Den absolut viktigaste faktorn kommer att vara Federers procent förstaservar. I förra årets redan klassiska semifinal hade Federer 64 procent förstaservar in, vilket är den högsta siffran han haft mot serben de senaste åren. Under 60 procent innebär förmodligen förlust. I Rom för två veckor sedan låg han på 49 procent, naturligtvis helt otillräckligt mot Djokovic.

Ju längre bollduellerna blir och ju mer fysisk matchen blir, desto mer talar för Djokovic.  Federer får inte bli fastlåst i backhand cross för mycket. Precis som förra året måste han ta kommando så tidigt som möjligt med forehand, vars precision helst bör vara på gränsen till klinisk i initiativposition.

När backhandcrossduellerna väl dyker upp vill jag se att Federer då och då vågar gå down the line, och även att han ibland med spinn och båge försöker sätta slaget med bra längd mitt i banan. Det ger visserligen Djokovic möjlighet att styra, men samtidigt försämras dennes möjligheter att med sin makalösa backhand hitta vinklarna i banan. Federers chanser att komma åt slaget därefter med forehand kommer därmed att öka.

Slicen är normalt sett ett mycket effektivt vapen i Rogers repertoar, men på grus glider inte bollen iväg på samma sätt. Den ”sätter upp” mer i banan vilket är livsfarligt mot Djokovic , som bara kommer att få mer tid att börja diktera.

Då är den maskerade stoppbollen mer användbar – dock inte för ofta mot en spelare med Djokovic´ snabbhet och uppfattningsförmåga – men ändå någon gång per set för att ändra rytm. Detta gäller framförallt när Federer är på väg framåt med sin forehand och har Djokovic på hälarna.

Avslutningsvis vill jag emellanåt se Federer ta lite risker på Djokovic andra serve. Att han går in och tar backhand på uppstuds någon gång och även dansar runt och dräper forehand!

Bon chance Roger!